Αυτόματο πότισμα για 30 γλάστρες στο μπαλκόνι. Υλικά και κόστος.

 Ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος με σταγόνα για την άρδευση φυτών σε γλάστρες, αποτελείται από 4 βασικά μέρη. Έναν προγραμματιστή ποτίσματος (μπαταρίας - βρύσης), ο οποίος είναι και ο εγκέφαλος του συστήματος, ένα σωλήνα άρδευσης (Φ16 ή Φ20), ο οποίος θα μεταφέρει το νερό από τη βρύση μέχρι και τη τελευταία γλάστρα, σωληνάκι άρδευσης (το λεγόμενο μακαρόνι - Φ6), το οποίο θα μοιράζει το νερό του σωλήνα άρδευσης σε κάθε γλάστρα, και μπεκ ποτίσματος σταγόνας, τα οποία θα διοχετεύουν σιγά σιγά το νερό από το σωληνάκι σε κάθε φυτό της γλάστρας. Τα επιπλέον υλικά που θα χρειαστείτε είναι συνδετικά και στηρίγματα για το σωλήνα και το σωληνάκι και ένα εξάρτημα για να ανοίξετε οπές στο σωλήνα για τη λήψη νερού (σγρόμπια).

Υλικά που θα χρειαστείτε για περίπου 30 γλάστρες: 
  1. (1x) Έναν προγραμματιστή μπαταρίας ποτίσματος. Ενδείκνυται η αγορά ενός ψηφιακού προγραμματιστή μπαταρίας βρύσης με αντοχή σε πίεση μέχρι 6 bar -- ενδεικτικό κόστος 36 ευρώ. Ο προγραμματιστής είναι επένδυση και δε θα θέλουμε να μας χαλάσει μέσα σε μόνο λίγους μήνες χρήσης. Αν αναζητούμε την πιο οικονομική λύση τότε ένας αναλογικός προγραμματιστής μπαταρίας βρύσης -- ενδεικτικό κόστος 22 ευρώ -- θα κάνει τη δουλειά αρκεί να βάλουμε ένα μειωτήρα πίεσης 2bar -- ενδεικτικό κόστος 2 ευρώ -- μεταξύ του προγραμματιστή και της βρύσης για ασφάλεια. Η πίεση είναι η Νο1 αιτία που χαλάνε τα κομπιουτεράκια βρύσης. Στην περίπτωση που θέλουμε αντοχή σε πιέσεις και μεγαλύτερες διατομές (για να περάσουμε όγκο νερού) τότε η αγορά ηλεκτροβάνας η οποία θα συνδεθεί σε προγραμματιστή είναι η μόνη λύση.
  2. (20x) Σωλήνας άρδευσης Φ16 (αντοχή 6 bar, LDPE). 15 με 25 μέτρα είναι συνήθως αρκετά για 30 γλάστρες -- ενδεικτικό κόστος 0,16 ευρώ/μέτρο. Στο εμπόριο πιθανόν να βρείτε και σωλήνα λευκού χρώματος (πιο ακριβός από το μαύρο).
  3. (30x) Σωληνάκι άρδευσης PVC Φ6 (εσωτερική διάσταση 4 mm). 40 με 60 εκατοστά είναι συνήθως αρκετά για κάθε γλάστρα -- ενδεικτικό κόστος 0,10 ευρώ/μέτρο.
  4. (30x) Λήψη/Υδροληψία Φ4. Θα τοποθετηθεί στην τρύπα που θα ανοίξουμε με τη σγρόμπια Φ3 στο σωλήνα Φ16 και θα συνδεθεί πάνω σε αυτή το σωληνάκι Φ6 -- ενδεικτικό κόστος 0,02 ευρώ/τεμάχιο.
  5. (1x) Σγρόμπια Φ3. Με αυτή θα ανοίξουμε τρύπα στο σωλήνα Φ16 για να τοποθετήσουμε τη λήψη Φ6. -- ενδεικτικό κόστος 1,5 ευρώ.
  6. (40x) Λόγχη στήριξης Φ6.  Λόγχες για να στηρίξουμε το σωληνάκι Φ6 και το μπεκάκι σταγόνας πάνω στη γλάστρα. Αγοράστε μερικές παραπάνω σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε πάνω από ένα μπεκάκι σταγόνας/σταλάκτη σε μια γλάστρα -- ενδεικτικό κόστος 0,04 ευρώ/τεμάχιο
  7. (5x) Τάπα Φ4. Σε περίπτωση που θέλουμε να κλείσουμε μια τρύπα που ανοίξαμε με τη σγρόμπια -- ενδεικτικό κόστος 0,02 ευρώ/τεμάχιο
  8. (10x) Ταφάκι Φ4. Αν θέλουμε να διακλαδώσουμε ένα σωληνάκι Φ6 -- ενδεικτικό κόστος 0,05 ευρώ/τεμάχιο.
  9. (30x) Μπεκάκι σταγόνας/σταλάκτης. Στο εμπόριο υπάρχουν σταλάκτες ρυθμιζόμενοι (οι οποίοι είναι και οι πιο φτηνοί), σταλάκτες σταθερής παροχής (π.χ. 2,4,6,8,16,32 λίτρων/ώρα) και αυτορυθμιζόμενοι σταθερής παροχής. Αν γνωρίζουμε ακριβώς την ανάγκη κάθε γλάστρας-φυτού σε νερού (σε λίτρα/ώρα) μπορούμε να επιλέξουμε σταλάκτες σταθερής παροχής. Σε μια γραμμή ποτίσματος όπου έχουμε πολύ μικρές και πολύ μεγάλες γλάστρες και δε θέλουμε να ξεχειλίζουν από νερό τα πιατάκια στις μικρές γλάστρες και να γεμίζει το μπαλκόνι με νερό σε κάθε πότισμα, τότε καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε σταλάκτες σταθερής παροχής 2 λίτρων/ώρα για τις μικρές γλάστρες και ρυθμιζόμενους για τις μεγάλες γλάστρες. Οι ρυθμιζόμενοι σταλάκτες είναι γενικά πολύ δύσκολο να ρυθμιστούν να βγάζουν πολύ λίγο νερό (2 λίτρα/ώρα). Όπως και να έχει για αρχή μπορούμε να επιλέξουμε τους πιο φθηνούς ρυθμιζόμενους σταλάκτες και στην πορεία βλέποντας και τις ανάγκες και των φυτών σε νερό να τους αλλάξουμε με άλλους -- ενδεικτικό κόστος ρυθμιζόμενου σταλάκτη 0,04 ευρώ.
  10. (3x) Γωνία Ρακόρ Lock Φ16. Για να στρίψουμε το σωλήνα σε γωνία -- ενδεικτικό κόστος 0,50 ευρώ/τεμάχιο
  11. (1x) Τερματικό Φ16. Για το τάπωμα του σωλήνα στο τέλος-- ενδεικτικό κόστος 0,25 ευρώ. 
  12. (1x) Μουφα 3/4 +Σύνδεσμο Ρακόρ Lock Αρσενικό 3/4-Φ16. Για τη σύνδεση του σωλήνα στον προγραμματιστή μπαταρίας. Οι περισσότεροι προγραμματιστές μπαταρίας βρύσης έχουν σπειρώματα 3/4" -- ενδεικτικό συνολικό κόστος 0,60 ευρώ. 
  13. (20x) Δεματικό καλωδίου. Μια καλή λύση για να στηρίξουμε το σωλήνα άρδευσης στα κάγκελα της βεράντας είναι με δεματικά καλωδίων. 
Συνολικό ενδεικτικό κόστος για σύστημα αυτόματου ποτίσματος για 30 γλάστρες: 37 ευρώ έως 50 ευρώ (αναλόγως αν ο προγραμματιστής μπαταρίας βρύσης θα είναι αναλογικός ή ψηφιακός)

Τιμές του 2014 (καλοκαίρι)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πάντα γύρω από το Αυτόματο Πότισμα. Απαντήσεις στις 20 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις.

Πότισμα γλαστρών με σύστημα σταγόνας. Σωστή επιλογή σταλάκτη.